Spor ürünü kullanımında marka tercih nedenleri üzerine bir araştırma


Özet Görüntüleme: 240 / PDF İndirme: 160

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.7060061

Anahtar Kelimeler:

genç, Spor ürünü, Endüstri, Marka

Özet

Türkiye’de genç tüketici kitlenin, toplam nüfusa oranı oldukça yüksektir. Gençlerin satın alma isteği, satın alma davranışına yönlendirmede ailelerini etkileme güçleri, genç nüfusa yönelik yeni pazarların oluşmasında etkili olabilmektedir. Gençlerin marka tercihleri, satın alma davranışlarını yönlendirip piyasayı şekillendirebilmektedir. Bu çalışmada ortaöğretim öğrencilerinin, spor ürünü kullanımında markayı tercih etme nedenlerinin, incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada cinsiyet, spor yapma durumu, ikametgâh, okul türü ve markaya atfedilen önem açısından, marka tercih nedenleri araştırılmış, demografik açıdan farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Yozgat ilinde bulunan ortaöğretim seviyesindeki 628 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada verileri toplamak için anket kullanılmıştır. Anket, “demografik ve kişisel veriler” ve “markayı tercih etme nedenleri” başlığı altında iki bölümden oluşmuştur. Çalışmada, spor ürünü kullanan ortaöğretim öğrencilerinin cinsiyet, spor yapma durumu, lise türü, markanın önemi ve yaşanılan yer değişkenlerinde, marka tercih nedenleri arasında farklılıklar olduğu bulunmuştur. Çalışmanın, spor ürünü kullanımında marka tercih nedenlerinin neler olduğu konusunda literatüre ve spor endüstrisine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Yazar Biyografileri

Emrah Özer, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

 

 

Zühal Yurtsızoğlu, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

   

 

 

Referanslar

Acar, S. (2012). Kurumsal markaların tüketicilerin satın alma davranışı üzerine etkisi ve uygulama, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İşletme Yüksek Lisans Programı, İstanbul.

Ak, T. (2009). Marka yönetimi ve tüketici karar sürecine etkileri, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı, Karaman.

Akoğlu, H.İ. ve Doğaner, S. (2020). Sosyal medya kullanımının spor ürünü satın almaya etkisi: spor bilimleri fakültesi akademisyenleri üzerine nitel bir çalışma, Uluslararası Spor Egzersiz & Antrenman Bilimi Dergisi, Cilt 4, Sayı 4, 45–56.

Aktuğlu, I.K. ve Temel, A. (2006). Tüketiciler markaları nasıl tercih ediyor? kamu sektörü çalışanlarının giysi markalarını tercihini etkileyen faktörlere yönelik bir araştırma, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (15), 43-59.

Atılgan, T. (2003). Ege üniversitesi öğrencilerinin tekstil ürünlerinin markaları hakkındaki görüşleri üzerine bir araştırma, Ege Academic Review, 3(1), 90-118,

Argan, M. ve Katırcı H. (2002). Spor pazarlaması, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

Demir, N. (2013). Genç tüketicilerin demografik özelliklerinin marka tercih etme nedenlerinde ve marka sadakatlerinde oluşturduğu farklılığın belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Üretim Yönetimi ve Pazarlama Ana Bilim Dalı, Niğde.

Deniz, M. (2011). Markalı ürün tercihlerinin satın alma davranışları üzerindeki etkisi, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, (61), 243-268.

Dugalić, S. and Lazarević, S. (2016). The impact of celebrity athlete endorsement on purchasing habits, Facta Universitatis, Series: Physical Education and Sport, 435-446.

Durmaz, Y. ve Bahar-Oruç, R. (2011). Tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde sosyolojik faktörlerin etkisinin incelenmesine yönelik ampirik bir çalışma, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 10 (37) , 60-77,

Gürbüz, B. (2018). İstatistik evren ve örneklem, Ankara Üniversitesi, Erişim: 13.06.2021

Karahan, F. ve Adak, N. (2019). Tüketimin cinsiyeti: tüketim toplumunda gençlerin tüketim eğilimleri, Akdeniz Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Dergisi, 2 (1) , 118-148.

Kılıç, S. (2016). Ki-kare testi. Journal of Mood Disorders, 6(3).

Koçoğlu, B. (2020). Kocaeli üniversitesi öğrencilerinin sosyal medya kullanımı ve sosyal medya üzerinden sportif marka tercihlerinin incelenmesi, Bilim Uzmanlığı Tezi, Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kocaeli.

Okumuş, A. (2013). Tüketici davranışı, 1. Baskı, Türkmen Yayınevi, s. 6, İstanbul.

Orhan, A.T. (2011). Tüketicilerin marka tercihlerine ilişkin tutumlarının belirlenmesinde reklamın rolü, Yüksek Lisans Tezi, Marmara üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı, İstanbul.

Özsungur, F. (2017). Bilişsel yönü ile tüketici satın alma karar süreci ve global sınıflar teorisi uluslararası ekonomi, İşletme ve Politika Dergisi, 1(2), 117-148.

Öztürk, E., Ünal, H. & Kepoğlu, A. (2020). Kişilik özelliklerinin spor markası tercih nedenleri üzerine etkisinin araştırılması, Spor Eğitim Dergisi, 4 (1) , 43-55.

Rezaei, V.Z. (2018). Hacettepe üniversitesi ergenlerde modayı takıp etmem, marka seçimi ve arkadaş ilişkisi, yıldırım beyazıt anadolu lisesi, öğretmen necla kızılbağ anadolu lisesi ve özel büyük kolej örneği. Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı Sosyoloji Bilim Dalı, Ankara.

Sözen, M.E. (2013). tüketicilerin teknoloji ürünlerindeki marka tercihini belirleyen faktörler, Yüksek Lisans Tezi, Yaşar Üniversitesi Sosyal Bilimler, Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İzmir.

Tibet, E.(2019). Reklamlarda ünlü kullanımının x & y kuşağı Tüketicilerinin marka değiştirme ve tekrar satın alma niyetleri üzerindeki etkisi: spor markaları üzerine bir araştırma. Yüksek lisans tezi, Marmara üniversitesi. İstanbul.

Tanrıverdi, F.N. (2018). Ortaöğretim öğrencilerinde spor ürünlerinde marka algısı, Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Samsun.

Tozoğlu, E. (2009). Türkiye’deki ve amerika’daki spor yüksek okulu öğrencilerinin spor ürünlerinde marka tercihini etkileyen faktörlerin araştırılması ve karşılaştırılması, Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, İstanbul.

Yurtsızoğlu, Z. (2020). Spor takımı taraftarı lise öğrencilerinin, hedonik tüketim eğilimi, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 21(1), 146-162.

İndir

Yayınlanmış

09/15/2022

Nasıl Atıf Yapılır

Özer, E., & Yurtsızoğlu, Z. (2022). Spor ürünü kullanımında marka tercih nedenleri üzerine bir araştırma. ROL Spor Bilimleri Dergisi, 3(3), 14–28. https://doi.org/10.5281/zenodo.7060061

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi